Szalagos fánk

Hozzávalók:

5 dl tej
3 dkg élesztő
3 ek kristálycukor
2 db tojás sárgája
5 dkg vaj
Csipetnyi só
60-70 dkg liszt

Elkészítés:

A cukrot a tejben feloldjuk, langyosra melegítjük.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat felolvasztjuk.
Az egészet egy tálban összedolgozzuk előbb 20 dkg liszttel, majd hozzáadjuk a többit is. A galuskánál kicsit sűrűbb tésztát kell kapnunk.
Liszttel hintjük a tetejét, és 30 percet "kelesztjük".
Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk, ezután újabb 20 percet pihenhet.
Ezután vagy mélyedédt nyomunk a közepébe, vagy meghúzgáljuk a tésztakorongok szélét.

1 liter olajat öntünk egy nagyobb lábasba, aminek fedője is van. Az olaj forró, de nem ég. A fánkokat fejjel lefele sütjük 1-2 percig lefedve, majd megforgatjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percet sülnek. 
Papírtörlővel bélelt tálba szedni jó, mert felszívja az olajat.
Porcukorral szórjuk, barack lekvárral tálaljuk.

Megjegyzések